Niezbędnik barmański

Nie ma przedmiotu którego nie da się zastąpić - to prawda. Drinki i koktajle jesteśmy w stanie przygotować w każdym miejscu używając produktów które mamy pod ręką. Nic jednak tak nie ułatwia pracy jak przyrządy zaprojektowane specjalnie do tego celu. 



Przejdźmy zatem do przedmiotów potrzebnych każdemu fanowi drinków i koktajli :)

Shaker

W shakerze mieszamy (a raczej wstrząsamy) wszystkie koktajle sporządzane ze składników trudno łączących się ze sobą. Właściwe wstrząsanie powoduje dobre zmieszanie składników, napój przyjmuje chłód lodu, a w przypadku niektórych przepisów uzyskuje ładną koronę z piany. Dwie ważne zasady w przypadku shakerów to: nigdy nie wstrząsamy płynów gazowanych np. szampana, wody sodowej czy coli (dopełniamy nimi koktajl dopiero po przelaniu go do szklanicy) oraz shakujemy wszystkie koktajle w których skład wchodzą soki lub śmietanka.

W sklepach znaleźć możemy 3 rodzaje shakerów: shaker 2-częściowy, shaker 3-częściowy (w części środkowej posiada wbudowane sitko) oraz tzw. shaker bostoński w którego skład wchodzą mniejsza część szklana oraz większa stalowa.

Shakery znajdziesz tutaj: link

 

        

 

Łyżka barowa 

Zazwyczaj o długości od 20 do 30 cm, z różnymi końcówkami. Służy do mieszania składników koktajlu i lodu w szklanicy barmańskiej. Używa się jej także jako miarki do gęstych likierów, syropów lub kremów. Spiralna budowa większości łyżek barowych pozwala na łatwiejsze tworzenie drinków warstwowych.

Jeśli Wasza łyżka posiada wbudowany tłuczek z powodzeniem możecie go użyć do rozgniatania np. listków mięty do mojito.

Łyżki barowe znajdziesz tutaj: link

 

 

 

Miarka barowa (jigger)

Służy do odmierzania objętości płynów. Tradycjonalny jigger wykonany jest ze stali nierdzewnej z dwoma nierównymi "pojemnikami" złączonymi ze sobą denkami. Jigger kształtem przypomina nierówną klepsydrę. Zazwyczaj mniejszy pojemnik odmierza pojedynczą dawkę płynu, natomiast większy dwu krotność tej dawki.

Miarkę barową możemy również spotkać w postaci pojedynczego pojemnika z podziałką od wewnętrznej strony.

Jiggery znajdziesz tutaj: link

 

 

 

 

Muddler 

Zadanie muddlera jest bardzo proste - ma pomagać w rozgniataniu i wyciskaniu w szklance limonek lub mięty.

Na rynku dostępne są muddlery drewniane, wykonane z tworzywa sztucznego oraz metalowe. Jeśli zdecydujecie się na zakup muddlera drewnianego wystrzegajcie się tych lakierowanych, z czasem lakier się wyciera lądując w Waszym koktajlu - ani to zdrowe, ani smaczne.

Warto również pamiętać, że za pomocą muddlera nie robimy z mięty pesto a jedynie delikatnie rozgniatamy by puściła soki.

Muddlery znajdziesz tutaj: link

 

 

 

 

Sitko 

Warto tutaj wymienić dwa sitka - barowe (strainer) oraz stożkowe.

Sitko barowe ma za zadanie zatrzymać lód przy przelewaniu napoju z shakera do szklanicy. Sitko barowe składa się z okrągłej płytki wykonanej ze stali nierdzewnej. W płytce znajdują się otwory otoczone spiralą (sprężyną).

Sitko stożkowe służy do odcedzania pozostałości po świeżo wyciśniętym soku z owoców lub innych gęstych składników. Najczęściej spotykane jest sitko wykonane całości z metalu jednak występują również nylonowe.

Sitka znajdziesz tutaj: link

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl